Elmélkedés a napelemrendszerekről

 

Már esett róla szó korábban, hogy milyen jó ötlet a napelem rendszer a panzió tetejére.  Akkor, ugyan nem komoly kontextusban, hanem egy mókás hétvége keretén belül hangzott el ez az ötlet, de igazán szöget ütött a fejünkbe, hogy milyen előnyei lehetnek, ha megtesszük ezt a korszerűsítést.

Ugyan is a panzió áramfogyasztása nagyon is magas, amit főleg a konyhai gépek és a wellness részlegben lévő, különböző, árammal működő szaunák és gépek használata idéz elő. Ezeknek a működési költségét, ugyan a vendégek megtérítik, de, még ha a napelem rendszer házilag is lenne finanszírozva, néhány év alatt olyan költségcsökkenést okozhatna a szolgáltatásainknál, amit a vendégeink is bőven megéreznének, mert kevesebbet kellene fizetniük, így több szolgáltatást tudnának igénybe venni. És a kecske is jóllakott, káposzta is megmaradt.

Csak egy kivitelezőt kell találni, aki megcsinálja nekünk úgy, hogy az hosszú távon valóban kifizetődő legyen. Ugyan is nem kis befektetés egy ilyen rendszer felszereltetése, nagyon fontos, hogy olyan csinálja, aki valóban ért hozzá. Már ott bukhat az egész történet, ha magánál a tervezésnél hibák vannak. Nem mindegy a tájolás, a rendszer mérete, de még a tartószerkezet anyaga sem. Ezt onnan tudom, hogy rengeteg helyen utána olvastam, amióta játszadozom a gondolattal.

Egy ismerősöm is elgondolkodott a napelem rendszer felszereltetésén, de ő már előrébb jár, mint mi, mert már a kivitelezésnél tartanak a csapattal. Azt mondja, nagyon profi a hozzáállás, nem tud eddig egy rossz szót sem szólni, és együtt kiszámolták, hogy mivel a rendszerrel nyáron nagyon sok áramot tudnak termelni, így az a mennyiség, amit visszatöltenek akkor a rendszerbe, majdnem, hogy fedezi az egész téli áramfogyasztásukat is.

Igaz, ami igaz, náluk sokkal kevesebb árammal működő gépezet van, mint nálunk, de így is azt gondolom, hogy mindenképpen jövedelmező befektetés lenne, ha mi is megcsináltatnánk a rendszert.

A finanszírozást is kitaláltam már, a könyvelővel át is beszéltük, hogy mit hogyan kellene átcsoportosítani, hogy ne kelljen sok hitelt felvenni, mert hát arra mindenképpen szükségünk lesz, de még így is sokkal kevesebb lesz a havi fizetnivalónk, mint ha az áramért kellene fizetni.

És végezetül beszéljünk kicsit a környezetvédelmi vonatkozásokról is. Nagyon fontos téma manapság a környezettudatosság. Nagyon sokat ártunk a bolygónknak a káros anyag kibocsájtással, ez bizonyított tény, így társadalmi felelősségünk is az, hogy odafigyeljünk a környezetszennyezés minimalizálására. Én személy szerint különösen szem előtt tartom a környezettudatos látásmódot, nem csak a magánéletemben, hanem a panzió vezetésében is.

Már évek óta odafigyelünk a hulladékok szelektív válogatására, a környezetkímélő tisztítószerek használatára, a megújuló energia pedig csak a hab lenne a tortán. ez már egy olyan léptékű cselekedet lenne a környezettudatosság frontján, amivel talán hosszú távon az ökológiai lábnyomunk is mérhetően csökken.

Végül is úgy döntöttem, hogy megvárom, míg a haverom megcsináltatja a rendszert, így lesz tapasztalatom, hogy a cég megbízható-e, akikkel ő dolgoztat, bár már most esküszik rájuk.