Amiről nem gondolnánk, hogy kell egy panzióba: az acetilén palack csere

Világ életemben arra készültem, hogy egyszer egy szállodában fogok dolgozni, és sikerült is valóra váltanom az álmom. Minden vágyam az volt, hogy egyszer a vendégeket segíthessem, és úgy gondoltam, hogy a legtöbb előforduló esetre fel is készültem – nem olyan meggondolatlanul vágtam csak bele a dologba, mint akiknek hirtelen jut eszükbe a pályaváltoztatás, hanem tényleg informálva voltam arról, hogy mi vár rám. Ennek ellenére azonban még engem is érhetnek meglepetések. A vendégek mellett ugyanis úgy néz ki nem csak kuponokra, étkeztetésekre vagy szabadidős programok ajánlására van szükség, hanem acetilén palack cserére is.

Pedig sajnos ilyen is előfordulhat, hisz ahol vendégek vannak, ott mindig lehet számítani balesetekre is. Van egy amolyan ezermestere a szállodánknak, akire szinte mindig szükség van – hol ez romlik el, hol azt kell kicserélni. Szerencsére ő minden technikai problémához ért, így a hegesztéshez és az acetilén palackokhoz is. Mint azonban kiderült, ez nem jelenti azt, hogy a cserét is el tudja intézni, és abban segítség kell neki.

Hegesztésre csak kivételes esetben van azért szükség: amikor egy vendégnek sikerül valamit nagyon tönkre tennie, akkor fordulhat elő, hogy így lehet már csak megjavítani. Amikor nekem is közbe kellett lépnem az acetilén palackokkal kapcsolatban, akkor éppen a kerti hintánk volt az áldozat. Ez a szerkezet arra van, hogy a gyerekek játszanak vele, így igazából nem meglepő, hogy mindig történik vele valamit. Most még csak nem is a rosszcsontok okoztak bajt, hanem felnőttek ültek bele és tették tönkre a láncát, ami azt eredményezte, hogy az ezermesterünknek ki kellett hoznia a hegesztőfelszerelését és az acetilén palackját, és neki kellett látnia a javításnak.

A baj csak az, hogy mint mondtam, a hegesztést igénylő munkák azért nálunk is ritkák szoktak lenni. Ennél fogva senki se emlékszik már arra, hogy mikor volt utoljára acetilén palack csere a szállodában, és mióta használhatjuk azt az egyetlen meglévő tartályt. És mikor fogyna ki, ha nem pont most, munka közben?

A szerelő azonban egy nagyon elfoglalt ember, hisz mivel egyedül van, neki kell minden problémát megoldani – természetes volt, hogy az acetilén palack cseréjének intézésére már nem jutna ideje, és valakit meg kellett kérnie valaki mást rá. Itt kerültem én képbe, és az, hogy bár sose gondoltam, hogy gázpalack cserével is fogok foglalkozni az álommunkahelyemen, végül mégis úgy alakult, hogy nekem kellett megoldanom.

Persze ez nem jelenti azt, hogy bármilyen tapasztalatom is lett volna az acetilén palack cseréjével kapcsolatban. Mint bárki más, én is csak abból tudtam kiindulni, hogy interneten utánakeresek a témának, és megpróbálom a legjobb helyet kiválasztani. Fő szempontként csak annyit tudtam mérlegelni, hogy hol tudok olcsón és gyorsan hozzájutni egy új palackhoz, lehetőleg házhozszállítással, hisz azért az én munkaidőm se engedi meg azt, hogy elutazzak érte.

Végül azonban sikerült olyan helyet találnom, ahol nem kellett túl sokat várnom, és rendkívül kedvezményes áron elhozták az új palackot Budapestre, valamint a régi elvitelről is gondolkodtak. Ennyi már elég volt ahhoz, hogy őket válasszam, főleg, hogy a honlapjuk már alapból bizalomgerjesztő volt: igényes, és sok más termékkel is foglalkoztak, amiből látszódott, hogy nem kontárok a gázpalackok témakörében.

Az ezermesterünket is értesítettem róla, hogy mikorra várható az acetilén palack csere, és hogy úgy készüljön, hogy utána tud csak hegeszteni. Addig is az eltört játékra kifüggesztettünk egy javítás alatt táblát: az alatt a pár nap alatt a pár nap alatt remélhetőleg nem fog senkinek se hiányozni.

Végül a megérkezett termék szerencsére pont olyan volt, mint kellett. A hegesztés is minden probléma nélkül lezajlott vele, úgyhogy a gondnokunk is elégedett volna munkámmal – mint mondta, pont jó méretet választottam, amivel kényelmesen lehet dolgozni, jól csatlakoztatható hozzá a reduktor, ráadásul a töltőanyag is kiváló minőségű. Én pedig nagy örömmel vettem, hogy úgy néz ki, a szállodának még ezt a teljesen váratlan nehézségét is helyesen tudtam kezelni.