Teljes biztonságban, új gumikkal indultunk a wellness panzióba

Annyira hosszú volt a tél, hogy szükség van egy kis feltöltődésre. Végre itt a tavasz, a jó idő, és a szüleimmel és a húgommal ilyenkor tavasz elején mindig elmegyünk egy hétvégére kirándulni valahova. Az idei utunk egy vidéki csodaszép városhoz vezetett, ami mellett egy gyönyörű erdő van tele virággal és mókusokkal. A város maga is nagyon szép, ráadásul a szállodához, ahova megyünk, tartozik egy kis wellness rész is. Nagyon izgatott vagyok, mert még sosem voltam wellnessezni, maximum aquaparkban vagy olyan strandon, ahol volt termálvizes medence, de igazi wellness panzióban még nem. Nagyon jól fog esni végre egy kis kikapcsolódás.

Az utazás előtti hétvégére nagytakarítást időzítettünk be otthon. Kisuvickoltuk az egész házat, minden helyiséget, de még az autót is. Kívülről apukám mosta le, a húgom pedig kiporszívózta belülről. Apukám mondta, hogy olajat kell cserélni az autóban, és hogy ha majd lesz jogosítványunk, nekünk is oda kell figyelnünk ezekre a dolgokra. Ami pedig esedékes még, az a téli gumik lecserélése egy nyári gumi szettre. Az eddig használt nyári gumiabroncsaink már eléggé kopottak, úgyhogy ez csúszás- és balesetveszélyes, nem szabad már többet használni őket. A következő héten, már hétfőn apu rendelni fog új gumikat. Azért rendel, mert most kivételesen nem lesz ideje elmenni személyesen megvenni őket.

Másnap reggel azzal kezdte a napot, hogy beírta a keresőbe, hogy “nyári gumi akció“, és megkereste a legszimpatikusabb oldalt, ahol a legnagyobb volt a választék. A Gumidiszkont egy téli és nyári gumi szetteket árusító webáruház, ahol kizárólag csak új gumiabroncsokat árulnak, mindegyikből a legjobb minőségűeket. Rengeteg márkát meg lehet találni az oldalon, többek között a legnépszerűbb Toyo, Kumho, Falken, Michelin vagy Dunlop márkájúakat, kinek melyik a kedvence. Az oldalon nagy segítséget nyújt a kereső és azon belül a háromféle keresési lehetőség azok számára, akik bizonytalanok abban, hogy melyik fajta téli vagy épp nyári gumit vegyék.

Aki szeretne, kereshet autó típusa szerint: ekkor be kell írni a gyártót, a típust, a gyártási évet és a kivitelt. Ez egy nagyon biztos keresési mód, mert ekkor csak oylan találatokat ad ki az oldal, amik az autónak megfelelők. Ezen kívül lehet még a méret megadásával is keresni, valamint kulcsszóval is. Apukám természetesen kívülről fújja a szükséges nyári gumi méretét, úgyhogy ő ezt a keresést alkalmazta. Aki nem ért ehhez, annak hasznára válhat az oldalon található “Hasznos információk a választáshoz” menüpont. Itt le van írva, hogy a guminál milyen jelölés mit jelent, hogy értendőek a különböző méretek, mi a terhelési index vagy a sebességi index és melyik típusú gumihoz milyen indexek tartoznak.

Azért is rendelte meg apu már kora reggel a nyári gumikat, mert tudta, hogy ha 12 óra előtt rendeli meg, akkor már másnap átveheti. A legközelebbi telephelyre kérte a szállítást, így amikor átveszi, egyúttal ki is cserélteti a gumikat. A felszerelés után fog fizetni majd a helyszínen. Mivel teljes mértékben magyar cég a Gumidiszkont, így magyar áfás számlát állítanak ki minden vásárlásról. Ez apukámnak pont jól is jön a munkahelye miatt. Szerencsére a cég garanciát és jótállást is vállal a termékekre, ha esetleg a vevő nem lenne velük elégedett, bár ez nem igazán eshet meg. Tudniillik csak új, magas minőségű gumiabroncsokat árusítanak.

Nagyon fontos a gumik minősége, ugyanis a legtöbb közúti balesetet autók okozzák, így a legtöbb baleset kivédhető lenne több odafigyeléssel és megfelelő gumiabroncsok használatával. Általában 1,6 mm-s az előírt minimális profilmélység, ami azt jelenti, hogy a gumin lévő mintán a rések minimum 1,6 mm nagyságúak legyenek, ez alatt le kell cserélni a gumit. Azonban azt tanácsolják a szakemberek, hogy már 3 mm-es profilmélységnél célszerű lecserélni a nyári gumikat, mivel a kopás miatt sokkal megnő a féktávolság, főleg nedves úton. Amennyiben pedig szakszerűen tároljuk otthon a gumikat, azzal is elősegíthetjük, hogy sokáig megőrizzék frissességüket, ne öregedjen hamar az anyag.

Keddre így már meg is történt a nyári gumi felszerelése és biztonsággal indulhattunk útnak hétvégén. Már rég le volt foglalva a szállás, nagyon vártuk az utazást. Szombat reggel bepakoltunk az autóba. Eléggé tele lett ahhoz képest, hogy csak két napra mentünk, de hát három nőnek elég sok holmija van, amit magával kell vinnie még két napra is… Úgyhogy jól jött, hogy friss gumik vannak az autón, amik strapabíróak és nehéz súly alatt is jól gurulnak. Csodás volt a nyaralás, a várost, az erdőt és a wellnesst is nagyon élveztük, Elhatároztuk, hogy valamikor még biztosan visszalátogatunk ide.